STERVENSBEGELEIDING

Ik begeleid met regelmaat mensen die in de laatste fase van hun leven zijn gekomen of/en hun naasten. Ik doe dat op aanvraag en als geestelijk ondersteuner bij Hospice De Schelp in Krommenie.


Het is fijn wanneer iemand met ervaring en een zekere afstand gesprekspartner kan zijn in deze belangrijke en heftige periode. Er kan van alles opkomen, wat niet altijd makkelijk is om met de directe familie te bespreken. Dit kan gaan om zingevingsvraagstukken, het omgaan met verdriet, boosheid, angst, familieproblemen, onafgemaakte zaken en soms gewoon je hart luchten.

Ik kan goed luisteren en biedt een veilige omgeving. De zwaarte van het moment wordt niet ontkend maar lichtheid en humor zijn altijd aanwezig.   


De intensiteit van de begeleiding wordt naar behoefte ingevuld. Het kan bestaan uit een of meerdere gesprekken.


Afscheidsritueel

Er kan soms behoefte zijn aan een moment voor het sterven om het afscheid te markeren; het leven te vieren, los te laten, af te sluiten. Hiervoor kan ik een een afscheidsritueel verzorgen dat samen met de stervende (wanneer nog mogelijk) en/ of de familie wordt vormgegeven. Hierin is de wens en levens/geloofsovertuiging van de betrokkene leidend. 


PRAKTISCH

Je kunt mij altijd bellen voor een verkennend gesprek.


Wanneer je tot een vervolg besluit, kom ik langs en hebben we een kennismakingsgesprek. Naar aanleiding daarvan spreken we af hoe de begeleiding vorm zal krijgen en de kosten hiervan.

Dit kan altijd weer worden aangepast gedurende het verloop van het ziekte/stervensproces.